Historien

FDF er Danmarks ældste børne- og ungdomsarbejde

Frivilligt Drenge- og Pige- Forbund, FDF, er Danmarks ældste arbejde for børn og unge. Forbundet blev stiftet i 1902, af den unge arkitekt Holger Tornøe fra Frederiksberg og teologistuderende Ludvig Valentiner.

Kun for drenge

I starten var det kun drengene der kunne være med. Formålet var at lave et alternativ til søndagsskolen, Tornøe og Valentiner havde bemærket, at de store drenge havde svært ved at sidde stille og lytte til bibelhistorier. Derfor startede de aktiviteter med fysiske udfoldelser, så som gymnastik, marchøvelser, lege i det fri, men bibeltimer blev der også tid til.

Opfandt sommerlejren

Få år efter starten af FDF kom sommerlejren til, og her fik drengene mulighed for at udfolde sig som ingen andre steder. FDF var nemlig først med den idé. Der havde inden været kolonier, hvor mindre bemidlede børn kunne komme væk hjemme fra for sommeren, men disse kolonier var hovedsageligt opbevaring.

FDF var først med tanken om at det ikke bare skulle være et sted man blev sendt hen, men at det var med oplevelser for øje at børnene skulle på lejr.

Fra FDF frem til igen at være FDF

I 1952 stiftede Signe Larsen og Villy Gravesen, Frivilligt Pige forbund, FPF. I 1974 blev de to forbund enige om at gå sammen og blive FDF/FPF.

I 1994 besluttedes det at det var for meget med de to navne, og forbundet ændrede navn til Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF. FDF var så indgroet et navn at det forblev kendetegnet for forbundet.